Les bases són importants i de vegades comencem a construir per la teulada sense adonar-nos-en. Tothom pot comunicar, però no tothom comunica bé.

Si tens un projecte que acaba de sortir del forn, fer un tret de sortida com cal et serà més fàcil si tens en compte aquests 5 factors. I, si el que vols és millorar la teva comunicació online, què millor que tornar a les bases per reprendre la marxa amb més força que mai?

Entrem en matèria en 3, 2, 1…

1. UNA ESTRATÈGIA DE COMUNICACIÓ CLARA

Tenir presència online i realitzar accions a les xarxes socials està molt bé, però per treure’n el màxim partit, les accions han de ser coherents entre elles i s’han de basar en una estratègia de comunicació ben definida.

Començar la comunicació online del teu projecte sense saber quins són els teus objectius per exemple, farà que el camí que t’ha de portar a l’èxit no sigui en línia recta, sinó que estigui ple de corbes i obstacles que hauràs de superar constantment malgastant molta energia.

L’estratègia de comunicació tindrà ben clars els objectius que es volen aconseguir i inclourà les accions pertinents per a poc a poc anar complint-los i dirigir així el teu projecte cap a l’èxit.

Els teus objectius a curt termini poden ser molt bàsics, però si no tens clar com desenvolupar l’estratègia sencera, pots contractar o consultar a professionals especialitzats.

Estrategia de comunicació

2. LA TEVA IMATGE: COHERENT I CURADA

La teva imatge comunica el caràcter del teu projecte en tan sols un segon. Ha de ser atractiva i expressar l’essència del projecte.

Tots els teus canals han de compatir la mateixa imatge curada. Des de l’avatar a xarxes socials, a la teva web, passant per la firma del correu electrònic. Tant gràficament com pel que fa als continguts has de comunicar coherència i la imatge i la filosofia del teu projecte han d’anar sempre de la mà.

Això et farà augmentar la credibilitat, professionalitat i una bona reputació. A la llarga, tot això es tradueix en un augment de públic o clients, la fidelització d’aquests i, com a conseqüència, més ingressos.

3. CONEIX EL TEU PÚBLIC COM LA PALMA DE LA TEVA MÀ

Parlar el seu llenguatge, conèixer els seus hàbits, els seus valors i les seves opinions pot ser molt útil pel teu projecte. Has de crear una relació d’empatia i fidelitat amb el teu públic.

Si el coneixes amb profunditat, la teva comunicació serà més efectiva i et serà més fàcil complir els objectius que t’hagis proposat o canviar certes coses per millorar.

xarxes socials

4. CUIDA LES TEVES XARXES SOCIALS

Les xarxes socials s’han transformat en una eina de comunicació indispensable per a tot projecte i estar present en elles implica grans beneficis, però s’ha de fer bé. Publica regularment, però fes-ho amb un contingut de qualitat que creï interès entre la teva comunitat i no ho basis tot en vendre productes o entrades, combina-ho amb altres continguts que t’ajudin a fer marca i vincle amb el teu públic. Les xarxes socials no deixen de ser humans interactuant amb humans, no ho oblidem pel simple fet de fer-ho a través de la pantalla.

Coneixes el teu públic i tens uns objectius, agafa una llibreta i que comenci la pluja d’idees.

Tens tots els ingredients per crear continguts i accions originals que interessin als teus usuaris.

Al principi tenir un to propi en el qual et sentis còmode, pot ser difícil, però amb una mica de temps i rodatge segur que el trobes.

Tingues en compte que els teus usuaris no s’aturaran a llegir textos quilomètrics per molt d’amor que li posis. Per això, és important il·lustrar els nostres continguts amb fotografies de qualitat o dissenys visualment atractius i que, per descomptat, siguin coherents entre ells i es basin en la teva imatge gràfica.

Amb això faràs marca i veuràs com els teus seguidors van creixent i interessant-se cada cop més per les teves publicacions.

5. FES UN SEGUIMENT DELS TEUS PASSOS

Un error comú és el de no mesurar els resultats de les diferents accions. Per tal que la comunicació online del teu projecte sigui efectiva és necessari que sàpigues si han funcionat i han assolit l’objectiu concret establert o quan han costat, per exemple.

Pots fer-te una graella de Prova i Error i anotar totes aquestes dades de cada acció. Així tindràs un recull d’allò que has fet i et serà fàcil identificar les accions que més rentables i aquelles que han tingut més repercussió.

seguiment

Si tens presents aquests 5 punts, les bases de la teva comunicació online seran sòlides i tindràs el ple control de la seva evolució. A més, mantindràs una imatge i unes guies professionals i segures que et permetràn també provar noves fórmules a partir de la informació que tens sobre el teu públic, però també rectificar sense causar danys dramàtics a la teva marca.

Si el teu projecte està sortint de l’ou en aquests moments, evita construir sobre mullat.

Et recomanem que destinis temps a respondre en profunditat aquests 5 punts, ja que si els treballes des d’un bon principi, les possibilitats d’una comunicació online exitosa seran molt més altes.

Vols saber més trucs i consells i informacions més aprofundides sobre comunicació online? Subscriu-te al nostre Blog i que no se t’escapin!


Laia Toldrà Barbarà

Co-directora de Kreative Offensive
Periodista, il·lustradora i community manager.